26 Nisan 2007 Perşembe

Hormonlu gıdaları nasıl anlarız?



Günümüzde ne yazık ki tükettiğimiz gıdaların çoğunun üretiminde sağlığımız için zararlı kimyasallar kullanılıyor. Oysa hormonlu gıdaları ayırt etmek elimizde. İşte sebze ve meyve seçiminde dikkat edilmesi gerekenler:

21 Nisan 2007 11:41

Yazı boyutunu büyütmek için    http://image.haber7.com/font-size-12px.gif   http://image.haber7.com/font-size-14px.gif   http://image.haber7.com/font-size-16px.gif   http://image.haber7.com/font-size-18px.gif

Hormonlu gıdaları nasıl anlarız?

 

“Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi düzenleyici olarak kullanılan, düşük yoğunluklarda dahi etkili olabilen ve bitkilerde sentezlenerek taşınabilen organik maddeler” olarak tanımlanan hormonlar, insan nüfusunun hızla arttığı günümüzde, tarım ürünlerinin verimliliğini artırma amacıyla ne yazık ki bilinçsizce kullanılıyor.

Türkiye’de özellikle domates, patlıcan, patates, kabak, salatalık, üzüm, elma, çilek, kavun, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve çeltikte hormona sıkça rastlamak mümkün.

Hormonlu gıdaların zararları

Sıklıkla tüketilen hormonlu gıdalar, vücuttaki hormon dengesinin ve bağışıklık sisteminin bozulmasına, şişmeye, yağlanmaya ve hücreleri zayıflatarak kanser yatkınlığını artırmaya neden olur.

Hormonlu gıdaları nasıl anlarız?

Hormon takviyesi özellikle zamansız yetiştirilen ürünlerde çok fazla uygulanıyor. Bu nedenle, artık her mevsim her şeyi bulabiliyor olsak da, meyve ve sebzeleri normal zamanlarında tüketmeye çalışmalıyız.

Bazı sebzelerin tüketilmemesi gereken zaman aralıklarına gelince:

Domates: 15 Ekim - 10 Kasım / 10 Nisan – 5 Mayıs

Patlıcan: 15 Kasım – 15 Mayıs

Kabak: 1 Kasım – 15 Mayıs

Ayrıca meyve ve sebzeler bazı alışılmayan özellikleriyle de size hormon kullanılıp kullanılmadığını belli ederler.

Bunlara dikkat edin:

Domates çekirdeksiz, içi çok sulu ve boş

Kabağın şekli bozuk ve çekirdeksiz

Patlıcanın içi süngerimsi ve çekirdeksiz

Biber aşırı büyük ve etli, çekirdek evi boş, etli kısmı sert

Patates şekilsiz ve yumruları yapışık, içi kara,

Karpuzun çekirdek yerleri boş, ise bu ürünler hormonlu demektir.

 

Hiç yorum yok: